Städtips

Microdukar
Dammtorka och rengör som vanligt med mikrofibertrasa och fukta den med vatten vid behov. Sådana trasor kan användas på alla ytor, till exempel fönster, hyllor, diskbänk och toalettstol. Använd lite rengöringsmedel om det är extra smutsigt. Tänk på att skaffa flera trasor för att undvika att bakterier sprids mellan olika rum. Samma trasor bör inte användas till olika ändamål, en trasa för varje rum är bättre. I badrummet är det även bra att ha en trasa för toaletten, en för handfatet respektive badkaret. Det kan vara intressant att veta att det faktiskt är köket – inte badrummet – som innehåller flest bakterier! Disktrasor och skärbrädor kan till exempel vara riktiga bakteriehärdar. Var noga med att tvätta microdukarna i tvättmaskinen 90 grader utan sköljmedel (sköljmedel tar bort den statiska effekten som drar åt sig smuts) efter användning.

Micromoppar
Traditionella golvmoppar gör sällan mycket mer än att röra runt det mesta av smutsen på golvet. De har inte den statiska och kapillära effekt som finns hos mikrofiber och som suger upp vätska, smuts och bakterier. Det är därför kemikalier inte behövs när man använder mikrofibermoppar. För bäst effekt bör du moppa i S-rörelser över golvet. Om golvet behöver våttorkas kan du använda en mikrofibervåtmopp och vatten. Är det extra smutsigt kan du även använda lite rengörinsmedel. Justera längden på moppskaftet så att det känns bekvämt för ryggen. Med rätt längd kommer du också åt ordentligt när du rengör. Tvätta de löstagbara mikrofibertrasorna i 90 grader, utan sköljmedel.

Dammsugare
Byt dammsugarpåse innan den blir alltför full för att undvika att smutsen blåser ut på golvet igen. Att hänga upp dammsugaren kan vara ett bra sätt att få mer utrymme i städskåpet. Den ska förstås förvaras i ett torrt utrymme. Byt dammsugare om den är alltför gammal. Nyare modeller håller mer tätt, suger bättre och är dessutom mindre.

Skydda dina händer
Använd handskar för att skydda händerna när du städar eftersom mikrofiberdukar kan ge torra händer. Gummihandskar kan återanvändas och är därför bättre att använda än engångshandskar. Men precis som trasor behöver de rengöras efter användning. Ett tips är att tvätta händerna som vanligt med tvål, fast med handskarna på. Använd olika par handskar för olika rum för att inte sprida bakterier mellan kök och badrum. Om du inte kan använda handskar på grund av till exempel allergi, kan du ha ett par tunna bomullsvantar på dig under gummihandsken. De kan köpas på Apoteket. Det finns också särskilda handskar att köpa som är anpassade för allergiker.

Rengöringsmedel
Normalt sett behövs inte rengöringsmedel för att det ska bli rent. En mikrofibertrasa/mopp och vatten gör till exempel rent lika bra om det inte är alltför smutsigt. Om det är kraftigt nedsmutsat kan det behövas rengöringsmedel. Använd miljömärkta rengöringsmedel till golv och andra ytor. Miljömärkt diskmedel fungerar bra på rostfria ytor i köket och på fönster. Inuti toalett, i handfat och badkar fungerar sanitetsrent och kalkbort för att få ett bra resultat. Följ förpackningens rekommendationer för dosering av rengöringsmedlet. Om du använder för mycket belastas miljön i onödan och det är större risk för att det kan bli en hinna av kemikalier kvar på den rengjorda ytan. Det kan vara bra att tänka på när man till exempel har små barn hemma som ofta stoppar fingrarna i munnen.

Vi säljer städmaterial och städmedel. Kontakta oss för mer info!